28 Kasım 2015 Cumartesi

Kitap Yorumu | Mucize- R.J.Palacio

Orijinal Adı: Wonder
Türkçe: Mucize
Yazarı: R.J. Palacio
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 334


Kaderinde Sıradışı Olmak Varsa Sıradan Kalamazsın…
Merhaba, adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım. Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur.
August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu'nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile "yeni çocuk" olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox'ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arkadaşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi?



August yüzündeki anormalite yüzünden hep annesi tarafından evde eğitim görmüş, hiç normal bir okula gidememiş. Şimdi ise normal bir okulda 5.sınıfa başlayacak. Ömrünüzde bir kere bile yeni çocuk olduysanız bunun ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Kaldı ki siz normal bir yüze sahip olduğunuz halde zorlanırken, August'un tedirgin olmak için yeni çocuk olmanın yanında birde bu sebebi vardır. 
August aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Ve herkesin bunu görmesini istemekte onun en doğal hakkı.


Hüzünlendim, mutlu oldum,güldüm, ağladım. Bu kitap kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitap. Herkes okuyup etrafındaki güzellikleri fark etmeli. Sadece gözleriyle değil, yüreğiyle görmeyi de öğrenmeli. Mucize kocaman yüreği olan bir çocuğun hikayesi. Her şeye rağmen, yaşadığı onca zorluğa rağmen o kadar saf ve güzel ki August, onu sevmemek imkansız. 
Kitabı farklı karakterlerin ağzından okumak, onların August ile ilgili düşüncelerini dinlemek de ayrı bir güzeldi.

Kitabı okurken çocukların davranışları ister istemez içinizi burkuyor. Ama bizim deyimlerimiz ile bu davranışların sebebini çok güzel açıklayabilirim size.
1. August'un annesinin de dediği gibi 'Armut dibine düşer'
2. 'Ağaç yaşken eğilir.'
3. 'Üzüm üzüme baka baka kararır.'

Armut dibine düşer çünkü çocukların aileleri August'a karşı öyle önyargılı ve öyle hoş olmayan tavırlar içerisinde ki çocukları da kendileri gibi aynı. Ne görmüşlerse nasıl görmüşlerse ailelerinden aynı öyleler.
Ağaç yaşken eğilir çünkü o çocuklar daha saf iyiliğin saf güzelliğin ne olduğunu bilemeyecek yaştalar. Ve aileler olarak bunları göstermeleri, August'u yüzüne göre değil yüreğine göre yargılamaları gerektiğini onlara öğretmeleri gerekir.
Üzüm üzüme baka baka kararır çünkü ne zaman ki popüler birisi August'a kötü davransa bir başkası bunu görüp öyle yapması gerektiğine inanıp kötü davrandı ona. Ne zaman ki birileri iyi davranmaya başladı işte o zaman bir şeyleri gördü insanlar, doğru olanı yine onlardan öğrendi. 

Bu kitapla ilgili çokça konuşabilirim çünkü beni çok etkiledi. Her ne kadar kurgu da olsa bir yerlerde birilerinin bunları gerçekten yaşadığını biliyorsunuz. Ve bu sizin yüreğinizi burkuyor. 
Gerçekten çok güzeldi. Çok tatlıydı. Çok hüzünlüydü bu hikaye. August ile tanışın. Hayatınızı iyileştirmesine, yüreğinize sevgi serpmesine izin verin. Ve asla bir çocuğu yüzüne bakarak değerlendirmeyin.




Buraya kadar okuduysanız teşekkür eder, bol kitaplı günler dilerim :)


3 yorum:

  1. yorumunu öncelikle çok beğendım sayfanıda cok begendım bende kıtap okumayı cok sevıyorum ve daha cok yenı bır blog actım yalnız tam duzenımı oturtamadım acaba bu usttekı anasayfa, okudugum kıtaplar gibi seyleri nasıl yaptın eger yardımcı olabilirsen cok sevınırım :) iyi okumalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. yorumunu öncelikle çok beğendım sayfanıda cok begendım bende kıtap okumayı cok sevıyorum ve daha cok yenı bır blog actım yalnız tam duzenımı oturtamadım acaba bu usttekı anasayfa, okudugum kıtaplar gibi seyleri nasıl yaptın eger yardımcı olabilirsen cok sevınırım :) iyi okumalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim kardeşim

    YanıtlaSil

back to top